24 May

Waarom laat een bank het zover komen dat een woning geveild wordt tegen 10-25% van de marktwaarde?

 

Een interessante vraag die ons vaak gesteld wordt is: “Waarom laten banken een woning verkopen op de tax deed veiling, voor slechts een klein deel van de marktwaarde?”

 

Bij velen is het proces van een tax deed inmiddels bekend: een huiseigenaar kan zijn onroerend goed belasting niet betalen, na enkele jaren van achterstand verkoopt de county (overheid) de woning op een veiling aan de hoogste bieder, niet tegen de marktwaarde, maar tegen de openstaande belasting (10-25% van de marktwaarde).

 

Het antwoord is niet in een zin te geven omdat er meerdere factoren een rol spelen.

 

Een groot deel van de huizen heeft geen hypotheek

Allereerst het verschil in de woningmarkt. In Nederland zijn we gewend dat er een hypotheek rust op een woning. In Amerika is dat een heel ander percentage: ongeveer 40% van alle woningen heeft geen hypotheek! Dat betekent dus dat er geen bank betrokken is bij de woning. Als een woning dan geen hypotheek meer heeft zal er dus geen bank zijn die geïnteresseerd is in het afbetalen van de schuld.

 

Veel banken zijn weg of weten niet meer wat ze hebben

De problemen in de hypotheekmarkt, ontstonden al vóór 2010 toen er op Wall Street nog hypotheken werden verhandeld! Vele hypotheken werden verkocht aan buitenlandse investeerders en aan banken. 297 banken gingen ten onder in de crisis in 2009 en nog eens 73 banken in 2010.

 

Bij deze faillissementen ontstond er chaos in de administratie: welke hypotheek hoorde er nog bij wie en welke woning? Bijna niet te geloven, maar als een overheid een bank/ investeerder zoekt wie een hypotheek heeft op een bepaalde woning, kan het zomaar zijn dat de bank niet meer bestaat of niet over de juiste documenten beschikt.

 

Dat betekent dan ook dat de bank de overheid niet zal betalen om de openstaande taxes af te lossen en de tax deed veiling te voorkomen. Dus zal de woning gewoon op de veiling worden aangeboden.

 

Banken willen van hun vastgoed af

Er zijn in afgelopen jaren nog nooit zoveel woningen verkocht op tax deed veilingen. Reken daarbij nog de “foreclosure” veilingen (executie veilingen) van woningen die vanwege achterstand op hypotheken door de bank worden verkocht, meestal tegen 80-90% van de marktwaarde. Je zult begrijpen dat bank meer vastgoed in hun bezit hebben dan ze zouden willen.

 

Wanneer de bank denkt dat de waarde van het vastgoed niet al te hoog is en hun verlies op de hypotheek niet al te groot, zullen ze besluiten de openstaande belastingen niet te betalen. De woning komt dan ook gewoon op de veiling.

 

Dit is slechts een greep uit verschillende redenen waarom een woning geveild wordt op een tax deed veiling, en wij met onze Europese blik niet begrijpen waarom niemand ingrijpt en dit gewoon gebeurd en er mooi, waardevol vastgoed geveild wordt.

 

Leave a Comment