11 Nov

Een van de meest gestelde vragen is: waarom laten banken het gebeuren dat de hypotheek op een woning met een tax lien na de foreclosure wordt kwijtgescholden?

 

In de praktijk gebeurt dat ook niet vaak, 95% van alle tax liens wordt afgelost en zijn de investeerders verzekerd van de 16 tot  36 % aan boete-rente op hun inleg.

 

De typische eengezinswoningen die niet afgelost worden zijn meestal een woningen met een eigenaar die verdwenen is . Elk jaar komen tienduizenden van dit soort woningen beschikbaar op de tax lien lijst van de overheid.

 

Maar de banken dan? Waarom staan zij toe dat zij hun hypotheek niet afbetaald krijgen?

Als gevolg van de meest recente economische- en de hypotheekcrisis , zien we een toename van vastgoed, waarvan de belastingen sinds 2008 niet betaald zijn. Deze woningen komen na een wachttijd van 5 jaar nu op de ‘markt’.

 

Waarom zou de bank niet de achterstallige onroerendgoedbelasting betalen ?

Als er een bank is die een hypotheek heeft afgegeven op het onroerend goed , en het onroerend goed wordt “geforeclosed” voor achterstallige onroerendgoedbelasting , dan zal in de meeste gevallen de bank ingrijpen en de achterstallige belastingen betalen, krijgen het vastgoed in hun portefeuille en zo zullen beleggers hun inleg en 16 tot 36 % rente ontvangen .

Maar toch gebeurt dat niet altijd.

Hoewel het onmogelijk is om precies te weten waarom de bank kiest om de achterstallige belasting niet te betalen, noemen een aantal mogelijke factoren :

  • Volgens het US Census Bureau, is 40 % van de huizen in Amerika niet belast met een hypotheek, dus er is geen belang bij de bank in te stappen.
  • 297 banken zijn onderuit gegaan in de periode van 2 – jaar 2009-2010 , dat is meer bank mislukkingen dan de voorgaande 17 jaar samen ( bron : FDIC ) . Wat is er met alle van de hypotheken van de banken gebeurd? Wie betaalt de onroerende voorheffing ? Wie moet de county informeren over de achterstand in onroerendgoedbelasting, wie is eigenlijk de hypotheek gever op dit moment?
  • Het aantal faillissementen en woningen waarvan de taxliens zijn afgelost door de bank is hoger dan ooit tevoren, deze woningen zitten in de portefeuille van de bank.
  • Zijn de banken bereid alle belastingen op dit onroerend goed te betalen? Sommige wel , andere banken niet .
  • Hypotheek bedrijven verpakte talloze duizenden hypotheken en verkocht ze aan ‘ Wall Street ‘. Wall Street verpakte deze tot leningen en verkocht deze aan buitenlandse investeerders . Wie is eigenaar van de hypotheek nu? Weten ze wanneer een woning is verloren voor achterstand in onroerendgoedbelasting ?
  • Sommige banken zijn gewoon slecht beheerd , en hebben slechte boekhouding. Kijk naar de snelheid waarmee ze failliet gaan .

 

Vraag niet hoe het kan, maar….

Dit zijn slechts een paar van de mogelijke factoren als het gaat over de beweegredenen van banken . We zullen nooit weten of er meer beweegredenen zijn waarom banken een woning ‘verliezen’ maar voor ons goede kansen om prachtige woningen aan te kopen.

 

 

 

Leave a Comment