24 Jan

Hoe je als investeerder in staat bent de woning naar de juiste waarde in te schatten is cruciaal in deze business om voor de hand liggende redenen. Dit is een van de veel gestelde vragen aan ons: hoe bepaal je de waarde van een woning vanuit Nederland of België?

 

Factoren die van invloed zijn op de waarde

Allereerst is het goed te weten welke factoren van invloed zijn op de waarde van een woning. Het voordeel is dat dit precies dezelfde factoren zijn als in Nederland. Maar omdat je dit van een afstand zult moeten doen, heb je lokaal mensen nodig die je daarbij helpen.

Ik noem een aantal van onze methoden die je hierbij zullen helpen om uiteindelijk te kunnen bepalen of het een goede investering is of niet.

 

Rehab

Om waarde te bepalen, is het belangrijk te weten hoeveel rehab de woning nodig heeft.

Het is zeer waarschijnlijk dat de woning een zekere mate van rehab nodig zal hebben. Dat hoort bij de aard van deze business.

 

Wat wij meestal doen is iemand vragen langs de woning te rijden. Daarvoor gebruiken wij een property manager of een plaatselijke makelaar. We vragen altijd foto’s en een analyse van de woning, of er rehab nodig is en hoeveel rehab er nodig is.

 

Niet iedereen heeft evenveel verstand van vastgoed en het inschatten van een rehab van een woning en ook kunnen makelaars dat niet altijd goed inschatten.

 

Inhuren van derden

In gevallen wanneer je op zoek bent naar een gedegen rapport in een gebied waar je geen netwerk hebt, kun je zaken doen met bedrijven zoals bijvoorbeeld Property Snapshots. Als je naar hun website (www.propertysnapshots-report.com) kun je een betaalbare woninganalyse bestellen.

 

Locatie

Wat nog wel het belangrijkste is, is de plek waar de woning ligt: locatie … locatie, locatie, locatie! Wij kijken naar dezelfde factoren die de marktwaarde van de woningen verbeteren en verslechteren. Makelaars kunnen je helpen door je informatie te geven over vergelijkbare huizen in de buurt. Ook kun je zelf op de sites: Zillow en Trulia onderzoek doen naar de waarde van vergelijkbare woningen. Let dan ook op problemen met de omgeving. Bijvoorbeeld de afstand tot winkels en scholen.

 

Noteer wie je helpen

Als je lokale hulp krijgt, houdt een logboek bij van mensen die je sprak met en waar ze je mee geholpen hebben. Zodra je begint te investeren in meerdere gebieden zal het moeilijk zijn om te onthoudenwie je sprak, waar en wanneer. Het is fijn om deze informatie ook te delen met andere investeerders zodat we elkaar kunnen helpen.

 

Delen met anderen

Het opbouwen van je portfolio zal tijd kosten, maar als je eenmaal in het veld werkzaam bent, zul je ontdekken dat je steeds beter een goede investering herkent en je steeds meer mensen in je netwerk hebt die je kunnen ondersteunen bij je onderzoek.

 

We wensen je veel succes!

Leave a Comment