09 Jun

 

Hoe je passief inkomen kunt opbouwen door middel van vastgoed

 

In de Verenigde Staten moeten huiseigenaren, net als in vele andere landen, onroerendgoed belasting betalen. Wanneer een woningeigenaar deze belastingen niet op tijd betaalt, zal hij door de county (vergelijkbaar met een Nederlandse gemeente of provincie) aangemaand worden de belastingen alsnog te betalen. Betaalt de huiseigenaar na de aanmaning nog niet, dan gaat de county over naar een tweede fase. In deze fase wordt vastgesteld dat de huiseigenaar nalatig is zijn belastingen te betalen (“delinquent”).

Op dat moment geeft de county een tax lien uit. Nadat de tax lien is uitgegeven kan een derde partij de tax lien kopen, met als onderpand de betreffende woning. De kosten van deze tax lien zijn ter grootte van de niet betaalde belastingen (slechts een tiende van de waarde van de woning).

 

Door deze methodiek kan een derde partij (investeerder genoemd), die overal ter wereld kan wonen, werken als een „intermediair”, door de eigenaar in nood te helpen door hem tijd te geven zijn belastingen te betalen. Deze derde partij geeft de county zijn geld.

 

Dit is een proces met 4 gevolgen:

  • Woning eigenaren blijven gewoon in hun huis wonen en krijgen extra tijd om hun onroerend goed belasting te betalen.
  • De county krijgt de belasting (door de investeerder) uitbetaald.
  • De investeerder ontvangt de boeterente wanneer de eigenaar de county alsnog betaald.
  • Als de eigenaar alsnog zijn belastingen en boetes betaald, krijgt de houder van de tax lien, (de investeerder) naast zijn inleg ook de boetes uitbetaald, die ter grootte kunnen zijn tussen de 16 en 36%. Dat is afhankelijk van de staat waarin de tax lien is afgegeven.

 

Maar nu volgt het echt goede nieuws: als de eigenaar de onroerend goed belasting niet betaalt binnen de afgesproken periode, dan krijgt de tax lien houder de woning. De woning is namelijk het onderpand van de tax lien.

Wanneer je investeert in tax liens, dan is je doel dat de huiseigenaren hun achterstallige belasting betalen en de boetes, omdat je de rente wilt ontvangen. Je hoeft hier zelf niets in te ondernemen, de county regelt alles voor je.

 

De betaling moet plaatsvinden binnen een bepaalde vastgestelde periode de zo genoemde redemption periode. Dit kan variëren van enkele maanden tot enkele jaren.

 

„Return op je investment”

 

Zoals genoemd zijn er bij een tax lien 2 mogelijke uitkomsten:

  • Als de eigenaar zijn belastingen en boetes betaalt, krijgt de houder van de tax lien, (de investeerder) naast zijn inleg ook de boetes (16-36%)
  • Als de woningeigenaar de belasting niet betaalt dan krijg jij de woning voor de kosten van de tax lien.

 

 

Uitkomst 1: de eigenaar of de bank betaalt de belasting en de boete

Je zult begrijpen dat het bedrag van een tax lien veel lager is dan de waarde van de woning. Daarom is het zeer waarschijnlijk dat de eigenaar of de hypotheekverstrekker de belasting zal betalen en de woning niet wil “verliezen” aan een tax lien investeerder.

95% van alle liens worden terugbetaald. De investeerder ontvangt de inleg en rente terug op de bankrekening, zonder dat hij hiervoor iets hoeft te doen.

 

Uitkomst 2: de woning wordt van jou (Foreclosure)

Een andere mogelijkheid is dat je het huis in je bezit krijgt, om dat de eigenaar de belasting niet betaalt. De county zet de woning dan op jouw naam. Dat proces heet een foreclosure.

De vraag zal zijn „Wat doe je dan met de woning?”

 

Je kunt de woning dan verkopen, verhuren of leasen, waardoor je nog meer winst kunt maken.

 

Bijvoorbeeld als jij een woning hebt gekregen nadat de woningeigenaar niet heeft betaald. De lien (jouw inleg dus) was totaal $1500, de woning is $ 50.000 waard.

Stel dat je de woning voor 50% van de waarde verkoopt, 25.000 dollar, zul je de woning niet alleen heel snel verkopen, maar heb je ook een enorm rendement op je inleg gekregen.

 

Mocht je echt een passief inkomen willen hebben voor de komende 10 tot 20 jaar, dan kun je kiezen om de woning te “leasen” of te verhuren.

 

Het verhuren van vastgoed kent iedereen: je zorgt dat de woning in goede conditie is en je verhuurt de woning aan een huurder. De woning blijft jou eigendom en elke maand ontvang je tussen de 500 en 1000 dollar huur per maand, afhankelijk van de grootte en locatie van de woning. Het prettigst werk het wanneer je een property manager inhuurt die de huurpenningen int en zorgt dat de klusjes aan de woning gedaan worden. Je betaald 10% van de huur aan de property manager.

 

Het leasen van woningen is in Nederland niet bekend maar in de USA veel gebruikt, en ontzettend plezierig voor degene die de woning wil kopen en ook voor jou.

Bij een lease speel jij als eigenaar van de woning voor bank en “leent” de koper geld tegen een rente (in 2014=9%)

 

Bijvoorbeeld een woning van $10.000 aankoop, verkoop je voor $50.000, in een periode van 10 jaar. In die 10 jaar ontvang je maandelijks de rente en aflossing en 9% per jaar, waardoor de woning in totaal $65.000 opbrengt na 10 jaar. Elke maand ontvang je $500 passief inkomen op je bankrekening, 10 jaar lang. De reparaties aan de woning zijn voor de koper!

Reken uit hoeveel jij van deze woningen nodig hebt om financieel vrij te zijn ?

 

Deze strategie van taxliens is in de USA inmiddels al door velen toegepast, buiten de USA ook steeds meer. In Nederland zijn er een handje vol mensen die dat toepast. Ze doen dit vanachter de keukentafel, onderzoeken welke liens zij willen kopen, onderzoeken de waarde van het vastgoed en kopen op de veiling een taxlien, huren en verleasen woningen vanuit Nederland.

 

Omdat er wel een strategie aan ten grondslag ligt is het absoluut verstandig om een ervaren mentor te vragen je dit te leren.

 

Wij wensen je in ieder geval veel (financiële) vrijheid!

 

Je kunt dit leren door ons boek te kopen, of onze gratis filmpjes te bekijken op onze website www.taxlien.nl of een workshop te volgen bij ons.

Leave a Comment