28 Jun

Wat is passief inkomen?

Wanneer ik mensen vertel over passief inkomen en dat ik bezig ben een passief inkomen  op te bouwen, weten veel mensen niet waar ik over praat.

Het is ook een term die we op school niet leren en onder de gemiddelde beroepsbevolking zijn er niet veel mensen die zich hier mee bezig houden.

Meestal vragen mensen mij dan wat het is, en ik leg het altijd op de volgende manier uit:

Passieve inkomsten zijn inkomsten die je genereert uit eenmalige arbeid of een investering. Dus, eerst doe je iets, en nadat het klaar is krijg je zonder inspanningen je inkomsten. Soms vergt het nog wat nawerk, maar niet veel, anders is het niet passief.

Als voorbeeld noem ik de rente die je krijgt op je geld dat je op de bank zet. Zonder dat je er iets voor hoeft te doen, krijg je elk kwartaal of elke maand geld op je rekening gestort.

Het kan ook zijn dat je een garagebox hebt, die je niet gebruikt en verhuurt aan iemand die zijn auto graag in een garage parkeert. Elke maand ontvang je automatisch geld op je rekening gestort.

 

Misverstand:

Wat geen passief inkomen is, is dat je een product ontwikkelt, zoals een massage video instructie, die je via internet verkoopt en zelf moet inpakken, versturen en factureren. Want hiervoor ben jij nodig om achter de schermen werkzaamheden te doen.

 

Wanneer je eenmaal weet hoe het werkt, is het vinden van een manier voor passief inkomen soms nog wel lastig, want veel zaken zijn minder passief dan aanvankelijk gedacht. Je kunt wel, in het geval van een massage video, vragen aan een bedrijf de verkoop en afhandeling namens jou te doen, en nadat de opdracht is afgerond, krijg je een deel van de opbrengst op je rekening gestort. Dit is wel passief inkomen.

 

Samengevat: passief inkomen vraagt nadat je het product hebt klaargemaakt voor verkoop, geen extra inspanningen meer van jou.

Soms zul je na een tijdje nog wel wat aan je product moeten sleutelen, het vernieuwen, maar dat zou een kleine en korte inspanning moeten zijn.

 

Er zijn heel veel voorbeelden van passief inkomen te vinden, iedereen kan dit opzetten en je hebt er vaak niet eens (veel) geld voor nodig om het op te zetten. Maar helaas weten veel mensen niet hoe ze moeten beginnen en wat er allemaal mogelijk is.

 

Waarom zou je passief inkomen willen?

Iedereen kan zo zijn eigen redenen hebben waarom hij/zij passieve inkomen wil.

Ik noem hier 8 redenen die wij vaak horen.

 

  1. Financiële onafhankelijkheid:

Niet meer afhankelijk zijn van de overheid of een werkgever. Je zorgt voor je eigen geld.

  1. Zekerheid van pensioen:

De vraag is hoeveel pensioen er over is als wij eraan toe zijn. Regel je eigen pensioen en weet zeker dat je ook later dingen kunt doen die je fijn vind.

  1. Zorgeloos leven:

Geen geldzorgen meer. Niet meer nadenken over waar de huur van volgende maand  zou moeten worden betaald. Hoe geweldig is dat?

  1. Doen waar je zin in hebt:

Je bent financieel vrij. Je hebt meer tijd om te doen waar je zin in hebt. Wil je een dag niet ‘werken’? Geen probleem, want jouw inkomensstromen zorgen ervoor dat er 24/7 geld op je rekening staat.

  1. Je mag werken:

In loondienst moet je werken. Met de nadruk op moet, anders krijg je geen salaris. Ben je financieel vrij, dan ben je van dat MOETEN af. Je MAG werken omdat je het leuk vindt.

  1. Meer tijd voor familie:

Omdat je geldzorgen verleden tijd zijn, je inkomensstromen 24/7 aan staan, heb je meer tijd om door te brengen met geliefden. Of dat nu familie is of vrienden. Wil je NU je ouders een bezoek brengen, dan kan dat.

  1. Alleen dingen doen die jij leuk vindt

En dan heb ik het niet alleen over vakanties, hobby’s en andere vrije tijdsbesteding. Je bent financieel vrij. Wil je ‘werken’ dan ga je werken. Heb je zin om nog een boek te schrijven of nog een huis te kopen voor verhuur? Niemand houdt je tegen.

  1. Het is leuk om te doen:

Telkens weer inkomensstromen bedenken en in werking zetten is gewoon leuk om te doen, dus waarom zou je er mee stoppen. Wanneer je financieel vrij wilt worden, doe je dat met iets wat je leuk vindt.

 

 

Welke redenen heb jij om passief inkomen te willen?

Ik ben erg benieuwd, laat het hieronder weten!

 

Ina Wessels

www.taxlien.nl

 

 

Leave a Comment